A 2021-es MV Agusta Brutale 1000 RR egy igazi utcai harcos.

2019-ben lett teljesen átalakítva, a Brutale 1000 RR annak a jele, hogy az MV visszatért a pályára. Tavaly októberben pillanthattunk be abba, hogy jelentős fejlesztéseken ment keresztül az előző generációhoz és az MV F4-es superbike-hoz képest. Mivel a közelmúltban annyi változás történt, ezért arra számítottunk, hogy a 2021-es kiadás csak friss grafikákat tartalmaz, de ez nem így lett. A legújabb Brutale 1000 RR sportos és hardveres frissítéseket tartalmaz, amelyek kiemelkedő biztonságot és teljesítményt nyújtanak és a folyamatosan szigorodó kibocsátási feltételeknek is megfelelnek.

Az MV mérnökcsapata minden fejlesztést átvett a háromhengeres modelljeiből és alkalmazta őket a Brutale 1000 RR-re is. (A speciális kiadású MV Agusta Rush is megkapta ezeket a frissítéseket.)

Kevesebb súrlódás, kevesebb lengés

Ez a legújabb technikai újítás két cél körül mozog: a súrlódási veszteségek csökkentése és a váltakozó tehetetlenség csökkentése a cél. Nyilvánvalóan az alacsony súrlódású alkatrészek közé tartoznak a szinterezett szelepvezetők, a DLC-vel kezelt kamera követők és az alacsony súrlódású/nagy kapacitású főtengely-csapágyak, amelyek közel 5%-al csökkentik a belső veszteségeket. Ez nem csupán az erőről szól, hanem az üzemanyag fogyasztás és a kibocsátás csökkentése miatt is fontosak. Növelik a biztonságot is. A 998 köbcentis négyhengeres motor (79 mm furatú, 50,9 mm löketű) 13 000 fordulat/perc sebességgel forog. Az új, DLC-vel kezelt kamera követők egyedülálló előnyt jelentenek, ne feledjük, hogy ez a motor sugárirányban eltolt szelepeket használ, amelyekhez kúpos érintkezési területek szükségesek.

Az MV mérnökcsapata minden fejlesztést átvett a háromhengeres modelljeiből és alkalmazta őket a Brutale 1000 RR-re.

A szelepekről: titánból készültek és ezek a motor hajtórúdjai is. Ezzel eljutottunk a Brutale belső fejlesztéseinek második részéhez. Ahol csak lehet, ott csökkentik a váltakozó tömeg tehetetlenségét. Az előnyök között szerepel a jobb megbízhatóság és a csökkentett vibráció, különösen nagy fordulatszámon. Az új vezérmű időzítés hizlalja a nyomatékgörbét, főleg a középtartományban. (Az új Brutale 50 mm-es Mikuni fojtótestekkel rendelkezik, hengerenként két befecskendező szeleppel.) A csúcsnyomatékot igen jelentős 116 Nm, 11 000 fordulat/perc sebességgel erősítik meg, 208 LE csúcs 13 000 fordulat/perc sebességgel. A tömörítési arány 13,4:1. Az új kipufogócsonk és az új Brutale nagy kapacitású katalizátora is teljesen megfelel az Euro5 szabványainak.

A sebességváltó is tovább lett fejlesztve, így tartósabb és pontosabban lehet váltani, valamint egy erősebb tengelykapcsolóval is fel lett szerelve. Az elektronikusan segített sebességváltó egy új érzékelővel rendelkezik, amely nagyon gyors, precíz és ügyes váltást lesz lehetővé.

A Butale 1000 RR alvázán nem kellett sok fejlesztés, ezért itt nincsenek is nagy változások. A váz és az acélcső rácsos szerkezete masszív alumíniumlemezekkel van integrálva, amelyek a hátsó motorrögzítőkhöz csavarozva rögzítik az egyoldalas öntött alumínium lengőkar forgását. A tengelytáv kompakt 143 cm, a kormánygeometriát pedig biztosan a versenyzés ihlette: meredek 23,5 fokos, 30 mm-es eltolás és 10 cm-es nyom a szokásos 120/70-17 első gumival. A Pirelli Diablo Supercorsa-k elöl és hátul illeszkednek.

Jobb fékek, jobb felfüggesztés, jobb elektronika

Amíg a keret változatlan, a felfüggesztés tartalmaz néhány újítást. A 43 mm-es csúszkával ellátott Öhlins NIX EC villa és az EC TTX lengéscsillapító teljes elektronikus irányítással rendelkezik. A fékek is csúcsminőségűek. Az all-Brembo rendszer elülső 320 mm-es rotorokat használ, Stylema négydugattyús fékhengerekkel és egy 220 mm-es hátsó rotorral, amelyek kétdugattyús féknyereggel állnak össze.

A Continental legújabb MK 100 ABS kezeli ezeket a fékeket, kanyarodási modulációval és hátsó kerék emelésének csillapításával rendelkezik. Egy új hattengelyes IMU és egy teljes készlet elektronikus motoros segédeszköz (kipörgésgátló, kerékkapcsolás-szabályozó, sebességtartó automatika) segít teljes mértékben kiaknázni a Brutale lehetőségeit. Az új 14 cm-es műszerképernyő lehetővé teszi okostelefon MV Ride alkalmazásának használatát a személyes beállítások használatához, a többi motoroshoz való kapcsolódáshoz és a térképek megjelenítéséhez a navigációs rendszeren.

A Brutale mindig is az MV találóan elnevezett darabja volt, hiszen egy extrém motorról van szó. Most minden eddiginél brutálisabb teljesítményt nyújt kifinomult csomagolásban. Ez egy nagyon várt fordulat a néhány évvel ezelőttihez képest. A nagy teljesítményű motorkerékpárok rajongói imádják ezt a darabot.

Megosztás
MVA Motoros Club