5 kötelező motoros védőfelszerelés

A motoros élmény semmihez sem hasonlítható, de gyakran nehéz hozzá kiválasztani a megfelelő biztonsági felszereléseket. Akár ha először ülsz motorra, akár ha már évek óta rutinosan motorozol, a biztonság az első, nem pedig a különböző motoralkatrészek. Éppen ezért a megfelelő védőfelszerelés megvásárlása olyan, amelyet nem szabad félvállról venni.

A következő pontokban bemutatjuk az öt kötelező motoros védőfelszerelést.

  1. Bukósisak

Rengeteg országban tilos motorkerékpárral közlekedni, ha nem viselsz bukósisakot, hiszen ez segít megelőzni a fejsérüléseket és a balesetek okozta halált.

A hatékony bukósisaknak szilárd, polisztirolhab belső béléssel kell rendelkeznie, amely akadályt képez, amikor ütközésre kerül a sor. Kiváló minőségű hevederekkel kell hogy legyen felszerelve, amelyek biztonságosan és kényelmesen fogják a fejet.

A motorkerékpáros bukósisakok többféle stílusban kaphatók, például a nyitottak, a felnyithatók,  a zártak, a modulárisak és a sportsisakok.

A megfelelő illeszkedés megtalálása a legfontosabb, hogy a szem, a száj és az arc megfelelően védve legyen és megfeleljen a kormányzati követelményeknek.

  1. Motoros kesztyű

A kiváló minőségű motoros kesztyűk is a biztonsági felszerelés nélkülözhetetlen elemei, mert egy balesetben például nagy valószínűséggel nyújtod ki a kezed, hogy tompítsd az esést. Általában a tenyér ütközik először a talajba eséskor, ezért fontos, hogy a kesztyű kopásálló anyagból, például bőrből készüljön.

Egy jó kesztyűnek teljesen le kell fednie az ujjakat, a tenyeret és a csuklót is. A kesztyű és a kabát ujja között kell egy kis átfedésnek is lennie, hogy a bőrünk ne legyen kint és ne dörzsölődjön.

A motoros kesztyűknek a csukló körül rögzítő hevederrel kell rendelkezniük, hogy eséskor a kesztyű ne mozduljon el a kézen. Ideális esetben ez egy védőpáncélként szolgál.

Fontos az is, hogy vásárlás előtt fel kell próbálni. Megnézhetjük, hogy jó-e a mérete és, hogy nem akadályozza a véráramlást sem. A kesztyű soha ne korlátozzon minket a vezetésben sem.

  1. Motoros kabát

A motoros kabát létfontosságú funkciót tölte be, hiszen esés esetén megvédi a végtagokat, a szerveket, a hátat és más fontos testrészeket.

Nagyon fontos, hogy kifejezetten motoros kabátot válasszunk, mert a hétköznapi bőrkabát nem megfelelő. A motoros kabátok általában két kategóriába sorolhatók: textil és bőr. A textilkabátok általában olcsóbbak, ugyanakkor kopás- és vízállóak.

A bőrdzsekik „klasszikusabb” motoros megjelenést biztosítanak és hosszabb ideig tartanak, mint a textilkabátok, viszont drágábbak is. A bőrkabátok általában szorosabban illeszkednek.

Javasolt lehet még az élénk színű kabátok vagy a fluoreszkáló anyagok választása, hogy javítsuk a láthatóságot az utakon motorozás közben.

Bármelyik anyagot is választjuk, mindkettőnek nagy előnyei vannak más kabátokkal szemben: kettős varrás a kopás elleni védelemhez, testpáncél az esés veszélyeztetett területeken a csillapításra és a szélállóságra.

Motoros kabát választása közben azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen időjárási körülmények között fogunk legtöbbet motorozni. Ha felpróbáljuk, akkor figyeljünk arra, hogy szorosan illeszkedjen, de ne korlátozzon minket a mozgásban.

  1. Motoros nadrág

A speciális motoros nadrág szintén elengedhetetlen, mert ez védi a lábunkat az esetleges esések közben.

A kabátokhoz hasonlóan a motoros nadrágok bőrből vagy textilből készülnek. Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy a nadrágban legyen védőpáncél a csípőnél, a térdnél és a lábszárnál, mert esés esetén ezek a területek sérülnek meg leginkább.

A nadrágnak szorosan illeszkednie kell anélkül, hogy korlátozna a mozgásban. Amikor felpróbálod, akkor állj olyan pozícióba, hogyan motorozni szoktál és nézd meg, hogy hol mennyire feszül. Kopásállóságot részesítsük előnyben. Ezenkívül ellenőrizzük, hogy a nadrág alkalmas-e nedves és száraz időben történő motorozáshoz is.

  1. Motoros csizma

A kiváló minőségű motoros csizmák a biztonsági felszerelések ötödik darabja. A motorok nehezek, legtöbbjük súlya legalább 150 kg. Ezért a csizma két célt is szolgál.

Először is védik a lábadat és a bokádat arra az esetre, ha a motorkerékpár rád esne. Másodszor motorozás közben szükség van egy olyan csizmára, amely elbírja a súlyunkat még a csúszós felületeken is.

Olyan csizmát ajánlott keresni, amelynek olajálló és csúszásmentes talpa van. Ezeken kívül megfelelő bokatámaszt is kell nyújtaniuk. Egy praktikus tipp arra, hogy megtudd hogyan is reagál egy csizma az esésre az, ha megragadod a sarkánál fogva és a lábujjánál megcsavarod. Ha ezt csinálod és úgy tűnik, hogy nem nyújtana megfelelő védelmet, akkor valószínűleg nem jó darabot szeretnél megvenni.

Fontos továbbá az is, hogy olyan csizmát válassz, amely szorosan a bokád köré fűződik.

 

Megosztás
MVA Motoros Club