A szeles napokon kihívást jelenthet a biztonságos motorozás. A motorkerékpár típusa és a testhelyzet is hatással van a szélben való vezetésre. Ebben a cikkben kitérünk azokra a dolgokra, amikre érdemes ilyenkor odafigyelni, például, hogy melyik motorkerékpár teljesít jobban szélben, milyen legyen a testhelyzetünk vagy éppen milyen motoros ruházatot érdemes viselni.

Melyik motorkerékpár jobb szeles napokra?

Sokan vitatják, hogy melyik motor lehet a legalkalmasabb a szeles időjárásban. Ha választhatnál, hogy ilyen körülmények között melyikre ülnél, akkor melyik lenne az? Nehezebb vagy könnyebb? Alacsonyabb vagy magasabb? Ezek a lehetőségek mind befolyásolják a motor közlekedését szeles időben.

Hasonlítsuk össze a túrakerékpárokat a nagyobb, autópályára alkalmas motorokkal és a kisebb motorokkal. Egy túramotorkerékpárt a súlya miatt kevésbé valószínű, hogy meglöki a szél, mint egy kisebb járművet. Egy normál motor stabilabban tud közlekedni a szélben, mint egy magasabb. A teljes burkolattal rendelkező darabok pedig szintén jobbak a szeles viszonyokban. Tehát ezek szerint létezik olyan motorkerékpár, amely jobban működik, mint mások? Nem, nem feltétlenül.

Motoros technikák szeles idő esetén

A szél minden irányból érkezhet és a motorkerékpár segíthet enyhíteni a hatásait. Egy másik jelentős előny lehet a testhelyzetünk motorozás közben, hiszen ellensúlyozni lehet a szél erejét, így kevésbé veszélyessé válik a motorozás egy viharos napon.

Mint már említettük, a szél minden irányból érkezhet. Elölről, hátulról és mindekét oldalról. Vessünk egy pillantást mindegyik forgatókönyvre és határozzuk meg, hogy hogyan kell biztonságosan közlekedni mindegyikben:

Motorozás oldalszélben (a szél mindkét oldalról érkezhet, jobbról is és balról is)

Az oldalszél drámai hatást gyakorol a motorozásra, mivel könnyen letolhat az útról vagy áttolhat egy másik sávba, ha erősek a széllökések. Gondolj magadra úgy, mint egy vitorlásra, hiszen minél nagyobb a terület, ahol érhet a szél, annál jobban érezheted a hatását.

Az oldalszél kezelésének legjobb módja, ha ellazítod a tested (például a fogás és a térd lazítása, stb.). Fontos, hogy ne ess pánikba, amikor úgy érzed, hogy a szél próbál ellökni. Menj a szélvédő mögé a lehető legjobban. A térdeid kihelyezheted abba az irányba, ahonnan az oldalszél érkezik, hogy elkapd a motor körül áramló szembejövő szelet. Ha az oldalszél balról érkezik, akkor a térded bal irányba rakd ki. Készíts vitorlát, hogy balra húzod a tested és a motort is, ez ellensúlyozza az oldalszél hatását. Ugyanez a teendő a jobb oldalról érkező oldalszél esetén. Idővel megtanulod megítélni, hogy mennyire kell kinyújtani a térded, hogy ellensúlyozza az oldalszeleket.

Azon kívül, hogy kinyújtod a térded, a motort is döntheted az oldalszél irányába, hogy ellensúlyozza a hatásokat. Enyhe nyomást fogsz tapasztalni a kormányon, de ez is hasonló hatást ér el, mint a térd kinyújtása.

Motorozás ellenszélben (a szél a motor elejétől érkezik)

Az ellenszél kicsit könnyebben kezelhető a motoron, mint az oldalszél és kevésbé is veszélyes motorozás közben. Az ellenszél minimalizálásához a legfontosabb, hogy csökkenteni kell a frontális területeket, amelyeket a szél jobban ér. A legjobb az, ha alacsonyan motorozol a szélvédő és az első burkolat mögött és a karjaid és a lábaid a motorhoz közel húzod. Ez egy nagyon egyszerű pozíció, mellyel csökkented a szél súrlódását a testedhez képest. Az ellenszél lelassít, ezért legyél óvatos a biztonságod érdekében. Ha annyira lelassít, hogy már akadályozod a forgalmat, akkor érdemes megállni vagy szünetet tartani, esetleg másik útvonalat választani.

Motorozás hátszélben (a szél a motor mögül érkezik)

A hátszél lehet a legegyszerűbb a három közül, mivel nem tolhat le az útról, mint az oldalszél és nem lassít le, mint a szembeszél. A hátszél a motorkerékpár mögül érkezik és kissé be is gyorsítja a haladást. Nagyszerű lehet a fogyasztás szempontjából, de szükségünk lehet egy kis extra féktávra, hiszen előre hajt minket. Hasonló helyzetben kell vezetni, mint szembeszélben, alacsonyan és behúzva. Ügyelj arra, hogy a forgalomban ne menj túl gyorsan.

6 tipp a szélben való motorozáshoz

Nem csak a szél irányát kell figyelembe venni motorozás közben, hanem más tényezőket is, amelyek veszélyesebbé teszik a szeles napokon a vezetést. Ezek a szempontok a következők:

  • A tartály és a nyeregtáskák növelhetik a húzást. Ezek olyan frontális területeket adnak, amelyeket a szél elkaphat. A nyeregtáskák további területet biztosítanak az ellenszélnek vagy a hátszélnek és további ellenállást okozhatnak, amikor a levegő mozog a motorkerékpár körül. Legyél óvatos a nagyobb táskák használatával a szeles napokon.
  • Ügyelj a szélblokkra. A nagy teherautók, épületek, dombok, hegyek, stb. ideiglenesen megvédhetnek a széltől, de szélcsatornákat hozhatnak létre, amikor mögöttük motorozol. Vigyázz, mert a teherautók körül nagyobb lehet a szél, amely vagy magukhoz szív vagy akár át is lökhet egy másik sávba. Az épületek nem húznak közelebb, de mindenképpen nagyobb légáramlást adhatnak, amikor kilépsz mögülük. Érdemes felkészültnek lenni ezekre.
  • Válaszd a legbiztonságosabb sávot. Van-e egyáltalán olyan, hogy legbiztonságosabb sáv? A sávválasztással nem lehet mindenre megfelelő választ adni, mert az úttól, a forgalomtól és az egyéb időjárási körülményektől függ. Kétsávos útszakaszon választhatod a középső vagy a bal oldali irányt, mivel a szembejövő forgalom jobbra tolhat. A bal vagy a középső irány lehetőséget ad arra, hogy szükség szerint jobbra tudj mozogni. Az oldalszél és a forgalom ellensúlyozásának érdekében persze dönthetsz másképp is, ezért nincs egy fix tökéletes tartózkodás az utakon. A többsávos útszakaszon is a forgalom diktál, hogy esetleg távol szeretnél maradni a nagy teherautóktól vagy sem.
  • Ellenőrizd az időjárást, mielőtt útnak indulsz. Nézd meg az időjárás előrejelzést. Ha ezek szerint szeles nap várható, akkor válassz inkább egy olyan útvonalat, ahol kevésbé valószínűek az erős széllökések. Ha nincs erre megfelelő út, akkor esetleg el is lehet halasztani az utat, mert lehet, hogy nem éri meg kockáztatni.
  • A szélfáradtság elleni küzdelem. A szeles időjárás egyik olyan hatása, amire kevesen gondolnak, az a fáradtság. Ha harcolsz a sávban maradásért, ellensúlyozod az oldalszeleket, a vártnál lassabban haladhatsz és folyamatosan változtatod a vezetési helyzetet, akkor gyorsan elfáradhatsz. Ha egy hosszabb útra indulsz, akkor tarts szüneteket, hogy az izmaid pihenhessenek. Lelkileg és fizikailag is pihenni kell.
  • Védd a szemed. Remélhetőleg van szemvédőd, hiszen a szeles napok különös hatással vannak a szemekre. Apró törmelékeket hordozhatnak, például homokot és apró köveket, amelyek megvakíthatnak. Ezek azok a napok, amikor a teljes arcú, zárt bukósisakok a leginkább kifizetődőek a biztonságunk érdekében.
Megosztás
MVA Motoros Club