7 tipp arra az esetre, ha télen is motorozni szeretnél

  1. Viselj megfelelő motoros felszerelést, öltözködj rétegesen

A kényelmes motorozás hideg időben alapvető feltétele a réteges öltözködés, hiszen még motorozás közben is izzadunk. Az alaprétegek pedig lehetővé teszik bőrünk lélegzését és elvezetik a nedvességet. Ez segít az izzadtság elpárologtatásában, ahelyett, hogy a hideg izzadság lecsorogna a esten.

Egy póló fölé fel lehet venni még egy vastagabb gyapjú pulóvert például, ami remek hőszigetelő. A következő a külső felszerelés. Fontos, hogy a kabát és a csizma is vízálló legyen. A kesztyű szintén jó ha vízálló és be tudjuk tűrni a kabátunk ujja alá pontosan úgy, mint a síelésnél. Vannak olyanok, akik még egy vékony kesztyűt is felvesznek a vastag alá, azonban ha fűtött a motorkerékpárunk markolata, akkor arra nincs is szükség. A következő fontos dolog a nyakmelegítő. Ez télen elengedhetetlen a motorozáshoz, nehogy megfázzunk. Szintén jó, ha sisakunk szorosan lezár és ködmentes arcvédővel rendelkezik. A bukósisak hátsó szellőzőnyílását érdemes nyitva tartani, hogy a fej ne izzadjon.

Ami a fűtött felszerelést illeti, nem mindenkinek válik be. Az a fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, hiszen ekkor melegen fog minket tartani, óv a széltől és kényelmes is. Aki síel, annak tényleg érdemes arra gondolni, hogy ott hogyan szokott felöltözni, és akkor nem lesz nehéz a motorozáshoz sem megtalálni a megfelelő darabokat.

  1. A motor megfelelő előkészítése a téli motorozáshoz

A hideg időben történő motorozáshoz elengedhetetlen a nagyobb szélvédő és a kézvédők. Továbbá, ha a motorkerékpár vízhűtéses, győződj meg arról, hogy a fagyálló friss, hiszen minden évben cserélni kell. Azt is meg kell nézni, hogy minden tömlő kiváló állapotban van-e.

  1. A hideg idő egyenlő a téli gumikkal

Igen, ez ilyen egyszerű. A hideg időjárás téli gumikat igényel. A motorozás növeli a hőt az abroncsban, de még a legrövidebb megállás is gyorsan lehűtheti azokat, ami a tapadás hiányát eredményezi.

Ebben a témában beszéljünk arról is, hogy miként melegednek fel a gumiabroncsok. Ahhoz, hogy meleget kapj az abroncsokban, gyorsíts és lassíts egy kicsit, természetesen tudatában a tapadásnak. A kemény fékezésektől gyorsabban felmelegszik, mint sima motorozás közben.

Ezenkívül arról is győződj meg, hogy a gumiabroncsok megfelelő futófelülettel rendelkeznek a téli motorozáshoz. Eshet a hó, nedvesek és hidegek lehetnek az utak, ezért ekkor még sokkal körültekintőbben kell vezetni.

Ellenőrizd a guminyomást is. Ez több mint döntő fontosságú a téli hónapokban, amikor optimális tapadás szükséges.

  1. Figyelj a sóra, a repedésekre, a jégre és a savas esőre

A só nem csak a fém ellensége, kezeld úgy, mint a jeget. Ha kristályos dolgokat látsz az út szélén, akkor maradj tőle távol. A motorokat nem téli vezetéshez tervezték. Akárcsak az óceánból származó só, a motorkerékpárok is gyorsan átadják magukat a rozsdának.

A teherautók tönkreteszik az utakat és repedéseket okoznak, ezért itt is fontos a gumiabroncs nyomása.

És a savas eső. Távolról olyan, mint a jég, ezért mindenképpen kerüld el. Jeges utakon mindig haladjuk lassan, biztonságosan és hagyjuk megfelelő féktávot magunknak a megállásokhoz. A téli hideg napokon mindig hatványozottan kell odafigyelni mindenre.

  1. Növeld a látótávolságot és a követési távolságot

Télen motorozás közben növeld a látótávolságot és a teret. A látótávolság növelése egyszerűen azt jelenti, hogy tovább kell nézni az úton, hiszen ekkor ismerheted fel a veszélyeket, amikkel találkozhatsz. A jobb látótávolság lehetővé teszi, hogy időben jól reagálj a lehetséges veszélyekre. Ez több mint szükséges télen, amikor a tapadás korlátozott a hideg, jeges utakon. Az a jó, ha mindig 15 másodperccel tudsz előre nézni és gondolkodni.

Ami a követési távolságot illeti, azt is növelni kell. Néhány autónyi távolságot tarts magad előtt, hogy időben tudj reagálni és cselekedni, hiszen előtted megállhatnak az autók, vagy akár valami veszély is lehet az úton.

  1. Legyen egy elérhető motorkerékpár vontató szolgáltatód

Történnek balesetek és nagyobb valószínűséggel fordulnak elő hideg időben a tapadás hiánya miatt. Győződj meg arról, hogy rendelkezel egy könnyel elérhető vontatóval. Mi sem rosszabb, mint órákat várni a segítségre a hidegben. Minden eshetőségre fel kell készülni.

  1. Ne legyél makacs, ha esik a hó, akkor menj haza

A cím mindent elárul. Ha havazni kezd, menj haza. A fehér hó gyorsan felhalmozódhat az úton és szörnyű körülményeket biztosíthat a motorozáshoz. Tartsd szemmel az időjárás előrejelzés és ha komoly havazást mondanak, akkor indulj el haza.

A téli motorozás kihívást jelenthet, de ezek a tippek lehetővé teszik, hogy a motorosok a hideg időben is sok kilométert gyűjtsenek a járművükön.

Megosztás
MVA Motoros Club