Motoros jogosítványok: Akiket vonz a sebesség azoknak a fejében bizonyára felmerült már a motorozás gondolata, de biztosan volt olyan családtagja, barátja vagy szerelmük, aki elő tudott állni egy motoros rémtörténettel és így meghiúsult a motoros karrier. Ezek a szörnyű események azonban nagyrészt elkerülhetők, kiküszöbölhetők a kellő elméleti és gyakorlati tudás elsajátításával.

A motorosok biztonsága és élményben gazdag utazásait rengeteg szabály segíti, melyek megtanulása szerencsére kötelező, így bízhatunk abban, hogy akikkel egy úton haladunk, azok hasonlóan jártasak a vezetés terén és így biztonságban utazhatunk. A szabályok, törvények és a rutin megszerzése nem egy magányos dolog, ma már rengeteg jó motoros jogosítvánnyal foglalkozó iskola van Magyarország szerte, sőt a papír megszerzése után számos lehetőség van a vezetési technikánk fejlesztésére is.

A motorok szerelmesei már igen fiatal korban megismerkedhetnek a két kerék adta élvezetekkel. Leghamarabb 13 év és 9 hónapos korban lehet AM kategóriás elméleti vizsgát tenni és a forgalmi tudásunkról leghamarabb 14 évet betöltve adhatunk számot. Ez a kategória feljogosít a kétkerekű segédmotoros kerékpár (L1e), háromkerekű segédmotoros kerékpár (L2e) és könnyű négykerekű motorkerékpár (L6e) vezetésére. Ezt magában foglalja a B-s jogosítvány, de külön is meg lehet szerezni.

Az AM kategória 3 részből áll: elméleti-, rutin- és forgalmi oktatás. Ez a hármas garantálja a biztonságos vezetést. Ennek megszerzése 60-100 ezer forintra tehető. Érdemes minél kisebb kategóriájú motorral kezdeni és annál feljebb haladni minél rutinosabbak és ügyesebbek vagyunk.

A következő kategória az A1-es, amely olyan motorkerékpár vezetésére ad lehetőséget, amelynek hengerűrtartalma a 125 cm3-t, teljesítménye a 11 kW-ot, teljesítmény/tömeg aránya pedig a 0,1 kW/kg-ot nem haladja meg, továbbá olyan motoros triciklit, amelynek teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg. Az ehhez tartozó elméleti vizsgát 15 év és 9 hónapos kor betöltésével lehet letenni, a forgalmi vizsgához pedig a 16 éves kor szükséges. Itt 16 óra gyakorlati oktatáson kell részt venni, amibe nem számít bele a vizsgaalkalom. A felépítése hasonló az AM kategóriáéhoz. A tanfolyam 100-120 ezer forintra tehető. Érdekes lehet megemlíteni, hogy hazánkon kívül néhány más országban a B-s jogosítvánnyal akár 125 cm3-es robogót is lehet vezetni.

Az ezt következő fokozat az A2-es kategória, amivel már kinyílik az ember előtt a világ, ugyanis olyan motorkerékpár vezetésére jogosít fel, amely legfeljebb 35 kW teljesítményű, de 0,2 kW teljesítmény/tömeg arány értéket nem haladja meg. Ide tartozik például: Kawasaki Ninja 400, Honda CMX 500, Benelli TRK 502 vagy a KTM 390 Duke, amik kétségtelenül gyönyörű gépek. Ezek a motorok már egy fokkal nagyobb komolyságot igényelnek ezt bizonyítja az is, hogy az elméleti vizsgához 17 év és 9 hónapos kor szükséges, illetve 18 évet be kell tölteni a forgalmi vizsgához. A gyakorlati oktatás itt is 16 órát vesz igénybe. Ezzel a jogosítvánnyal rendelkezőknek már garantált az adrenalin és az élmény. Az ára pedig hasonló A1-es jogosítványhoz, 100-120 ezer forintra tehető.

Az „A korlátlan” kategória magától értetődő módon minden motorkerékpár vezetésére alkalmassá teszi tulajdonosát. Aki ilyen jogosítvánnyal rendelkezik annak fontos, hogy a rutinjának, tudásának megfelelő motort válasszon, mert mint tudjuk a nagy hatalom nagy felelősséggel is jár, ami ebben az esetben fokozottan igaz. Az „A korlátlan” kategória megszerzése esetében többféle korhatár is létezik a képzettségtől függően. Mindenféle tapasztalat és jogosítvány nélkül is megszerezhető, ekkor azonban az elméleti vizsga 23 év és 9 hónapos kort követel meg, illetve 24 éves kor szükséges a gyakorlati vizsgához. Azonban, ha rendelkezel már legalább 2 éves A2-es motorkerékpár-vezetési gyakorlattal és betöltötted a 20 éves életkort, akkor neked is lehetőséged van az A korlátlan jogosítvány megszerzésére, amely nagyjából 140-170 ezer forint körül mozog napjainkban.

Minden kategóriához még szükséged van alapfokú végzettségre, azaz legalább 8 általánossal kell rendelkezned és orvosi vizsgálaton is részt kell venned mielőtt bármihez is hozzáfogsz, illetve még egy elsősegély vizsgát is teljesítened kell.

Összefoglalva mindegyik kategóriának megvan a sajátossága, szépsége és ehhez mérten kell viselkedni. Még egy 50 cm3-es robogó is okozhat felbecsülhetetlen élményeket, ezért ne legyünk türelmetlenek és szerezzük meg a kellő rutint mielőtt óriás gépeket kezdünk vásárolni.

Megosztás
MVA Motoros Club