Motorral utazni izgalmas élmény. Azonban ahogy sokféle jármű létezik, úgy sokféle motor is. Nem mindegy, hogy melyik motortípust milyen célra használják. Némelyik egy funkcionális célt szolgál, azonban néhány esztétikus darab csak az emberek figyelmét hivatott felkelteni.

Utcai (Croth Rocket)

A kaland motorkerékpárok a legismertebbek a világon. Arra készítették, hogy a legsziklásabb terepeken és pályákon is megállja a helyét. Nagy sebességre és durva terepre tervezték. Sok ellenállás és ütést képesek elviselni, nagyon strapabíróak.

A kaland motorkerékpár másik fajtája a kettős sportbicikli. Ennek extra funkciói vannak vakító lámpákkal és erős kürtökkel, hogy az esti órákban is megállja a helyét. Terepjáró felfüggesztéssel is rendelkezik. Az ülésmagasság is magasabb, illetve kiegészítő táskákkal is fel lehet szerelni utazásokhoz.

Chopper

Az Egyesült Államokban talán a chopper a legikonikusabb motorkerékpár. Az 1950-es évek végén jelent meg és számos televíziós műsorban, filmben és reklámban szerepelt, mint a masszív férfiasság jelképe. Meghosszabbított kormánya nagyon esztétikus látványt nyújt.

Egy eredeti motorkerékpárból készült, melyet feldaraboltak, innen van a neve is. A chopper felelős a leghíresebb Harley Davidson motorkerékpárjának a tervezéséért. Az 1960-as évektől az utazó férfi jelképévé vált.

Cruiser

Ezt a motorkerékpárt az Egyesült Államokban az 1930-as években népszerűsítették, de azóta is népszerűek maradtak. néhányat Harley Davidson, másokat pedig az indiai Excelisor épített.

A design rendkívül kompakt és a régi időket idézi fel. Igen masszív és ellenálló. Általában könnyű őket vezetni és váltani, azonban nem lakozik bennük sok lóerő.

Power Cruiser

A power cruiser-ek csak lóerejükben különböznek a sima cruiser-ektől. Alacsony teljesítményű társaik többnyire masszivitásukról és szívósságukról ismertek, nem pedig a gyorsaságukról. Korszerűsített fékekkel és felfüggesztésekkel rendelkeznek. Egzotikusabb és izmosabb megjelenésűek, mint a kevésbé erőteljes társaik.

Az 1980-as években lettek népszerűbbek, amikor az esztétika vált nagyon divatossá. Semleges vezetési pozícióval rendelkezik, ami lehetővé teszi a jobb kanyarodást nagyobb gyorsaság mellett.

Dirt Bike

Más néven terepmotorkerékpároknak (off-road) nevezik őket, hiszen sáros és durva terepeken használják őket. Pontosan azért készültek, amiért a hegymászók hegyeket másznak és a barlangi búvárok barlangokban merülnek, tehát a kaland miatt. Abban különböznek a kalandbicikliktől, hogy magasabb üléseik és felfüggesztéseik vannak. Durvább felépítésűek és magasztosabb célokat szolgálnak, mint a sport.

Enduro Bike

Ez a motorkerékpár az enduro sporthoz készült. ez egy hosszú sportpálya, amely célja a sportoló állóképességének vizsgálata. Elsősorban az enduro világbajnokságokon látni őket. A szakaszokat időmérőn mérik.

Leginkább a motocross motorokra hasonlítanak, valójában a mintájukra épültek. Különleges tulajdonságaik vannak, mint például a nagy gáztartály, a megbízhatóság és a hosszú élettartam. Hosszú menetfelfüggesztéssel rendelkeznek, hiszen hosszú távon is nagyon tartósak.

Motocross

Ezek a motorok nagyon hasonlítanak az enduro motorkerékpárokhoz. Arra tervezték, hogy szabadtéri versenyeken versenyezzenek, ahol zord a terep, szűk kanyarok és ugratók vannak. Erősen felépített felfüggesztésekkel rendelkeznek, hiszen ilyen terepre készítették őket. A supercross versenyzők beltéri terepeken is versenyeznek.

A leghíresebb motocross motorokat a japán Kawasaki és Honda gyártják.

Naked Bike

A naked bike vagy a standard roadster a legegyszerűbb motorkerékpár. Naponta több ezren közlekednek ezzel a városok útjain, hiszen normál utazáshoz készültek. Könnyen felismerhetőek a függőleges vezetési helyzetük miatt. Ez félúton van a sportmotorok fekvő helyzete és a legtöbb sportbicikli előrehajló helyzete között.

Ezeknek a motoroknak nincs burkolatuk és szélvédőjük és általában kisebb méretűek. Ez egy olyan általános célú motorkerékpár, amely minden alkalomra megfelel a sebesség elfogadható korlátain belül.

Robogó (Scooter)

A robogó igen ellentmondásos érzéseket vált ki az emberekből. néhányan azt vitatják, hogy nem is igazi motorkerékpár. Lényegében azonban ugyanazt a funkciót látják el, mint a standard motorok. Lehetővé teszi, hogy bejárd vele a várost.

Bár bizonyos országokban, például Indiában, népszerűbbek a nők körében, de nem tekintik őket hagyományosan férfias vagy nőies közlekedési módnak.

Néhány robogót még mopednek is neveznek, annak ellenére, hogy technikailag különböznek egymástól. A mopedek általában könnyebb kerettel rendelkeznek és kisebb motorjaik vannak.

Power Scooter

A power scooter esztétikája és dizájnja egyre népszerűbb az elektromos járműveket gyártó cégek körében. Valójában a világ egyik legnépszerűbb elektromos robogója a Vespa. Akár 100 km-t is megtehetünk vele városban.

Általában jobb sebességre és élesebb kanyarokra vannak kialakítva, mint a hagyományos robogók. Alacsonyabban van a súlypontja, vagyis jobban lehet kezelni és csökkenti a balesetek kockázatát.

Touring

Ha szereted a hosszú utakat és a kalandokat, akkor ez a neked való motor. Kényelmes, sima, stabil és sokkal több tárolórekesszel rendelkezik, mint a többi motorkerékpár.

Harley Davidson

Bár ezek chopper típusú motorok, de önmagában külön kell felsorolni, mert ez egy olyan ikonikus márka, amely még mindig hihetetlenül nagy népszerűségnek örvend a világ minden táján.

Megosztás
MVA Motoros Club