F3 675 EAS ABS

Bevezetés

Miután a „Világ legszebb 600-asa”-nak választották, az MV Agusta F3 675 ABS készen áll, hogy új hivatkozási alap legyen mind az utcán, mint a versenypályán. Ez a Szupersport ultra fejlett futóművel és járműdinamikai egységgel, MVICS-sel (integrált motorvezérlési rendszer) büszkélkedhet, mellyel megüti a legfejlettebb Szupermotorok szintjét.

Az MV Agusta F3 675 ABS egy forradalmi motorkerékpár, mely extrém érzelmeket kínál a motorosának mind az utcán, mind a versenypályán. A háromhengeres motor egy forradalmi, ellentétes irányban forgó főtengelyt használ, egy olyan megoldást, melyet korábban csak a Moto GP motorkerékpárokon lehetett megtalálni. A Szupersport motoron valaha látott legkompaktabb és legkönnyebb kivitelezéssel együtt, ezek a jellemzők teszik az új F3 675 ABS-t az egyik legjobban kezelhető és legkifinomultabb Szupersport motorkerékpárrá.

 

Az MV Agusta F3 675 ABS motorja az egyik legfejlettebb és legerőteljesebb középsúlyú motor, melyet valaha is gyártottak. Egy ultra kompakt, soros háromhengeres, mely tökéletes egyensúllyal rendelkezik a fejlett motormérnöki teljesítmény, a fejlett anyagok és az elektronikai technológia között. Köszönhetően az MVICS rendszernek, ez az első középsúlyú motorkerékpár a Full Ride by Wire motorvezérléssel. Ez magában foglal 4 előre definiált motor üzemmódot, illetve egy egyénileg testre szabható üzemmódot és egy 8 szintű kipörgés gátlót.

A futómű is rendkívül fejlett. Tesztelése és fejlesztése során a maximális dinamikus teljesítmény elérése volt a cél, s úgy építették meg, hogy az optimális merevséggel rendelkezzen, a kategóriája többi motorkerékpárjával összehasonlítva páratlan szintű visszacsatolást kínálva minden motorozási körülmény során. Az MV Agusta F3 675 ABS stílusának kifejlesztése arra az elgondolásra támaszkodott, mely mindig is megjelent a korábbi MV-k során: a tökéletes egyensúly megtalálása a kinézet és a működés között, mely egy olyan dolgot hoz létre, amely nem csak szépségében, de hatékonyságában is egyedi!

Motor

A 3 hengeres elrendezés rekordszámú világbajnokságot nyert az MV Agusta-nak, és az új 3 hengeres 675 fejet hajt eme teljesítmény előtt. Ez az új motor a legfejlettebb technikai megoldásokat alkalmazza, hogy elérje a legjobb teljesítményt.

Csak az MV Agusta volt képes kifejleszteni egy hihetetlenül rövid és keskeny, ultra kompakt motort, köszönhetően az egyedi elrendezésének és belső részeinek. 79 mm-es furattal, szuper rövid 45,9 mm-s lökettel az MV Agusta 3 hengeres motorja extrém módon rövidlöketű, és képes a legmagasabb szintre felpörögni, melyet csak három hengeres sportmotor valaha is elért. Ez egy ultra modern, rendkívül fejlett motor, mely képes 128 lóerőt leadni 14500-as fordulatszámon és 71 NM-es nyomatékkal rendelkezik 10600-as fordulaton. A teljesítmény eme szintje sohasem volt korábban elérhető ebben a kategóriában, és teljesítményében megfelel egy 4 hengeres motornak, köszönhetően a 15000 fordulatszámos limitjének. Sorozatgyártott motorként elsőként, egy ellentétes irányban forgó főtengelyt használ, mely hozzájárul a tökéletes dinamikai egyensúlyhoz és a motorkerékpár még inkább villámgyors kezeléséhez.

Ultra kompakt méretek, alacsony súly, osztályának legjobb teljesítménye, ezek azok a jellemzők, melyek új hivatkozási alapot teremtettek az MV Agusta F3 675 ABS motorjával a szupersportok osztályában. Egy olyan motor, melyet új referenciának fejlesztettek ki a szupersport motorok számára, köszönhetően az innovatív technikai megoldásoknak, mint az öntött burkolat, mely egy „zárt felsőrész”-ben jelenik meg a forgattyúházba beépített hengerekkel, vagy a titán szelepek használata mind a szívó-, mind a kipufogó szelepeknél, illetve az új MVICS rendszer. Egy másik egyedi fejlesztés az olaj- és vízkörök integrációja, a szivattyúrendszer (víz és olaj) és a csövek teljesen a forgattyúház öntvényében kaptak helyet, mind teljesítménybeli, mind stílusbeli előnyöket kínálva a valaha gyártott legerősebb olasz 3 hengeresnek.

Elektronika

A Szupersportokon valaha látott legfejlettebb elektronikus motorvezérlő rendszer került kifejlesztésre kifejezetten eme különleges, új háromhengeres számára. Az üzemanyag befecskendező rendszer, mely rendkívül kifinomult, hengerenként két üzemanyag befecskendezőt alkalmaz, párosítva ezt az 50 mm-es szívószelepeket használó fojtószelep házzal – ez új rekord a Szupersportoknál! Az F3 675 ABS vezeti be első alkalommal az MVICS rendszert, mely lehetővé teszi a motornak rekordszintű erő és irányíthatóság elérését minden helyzetben. A motoros választhat egyet a 4 előre beállított motor üzemmód közül, vagy beállíthat egy sajátot, hogy megkapja a kívánt teljesítmény leadását. Az MVICS rendszerrel lehetővé válik megtalálni a tökéletes harmóniát a teljesítmény leadás és a kipörgésgátló között. Mint minden MV Agusta-nál, a kipörgésgátló 8 szintjét kínálja a finomhangolásnak, mely most elérhetővé vált a baloldali kormánynál található bemeneten, illetve a műszerfal felületén. A rendszer rendkívüli módon fejlett, és teljesen személyre szabható a motoros által, felhasználva az opcionális MV Agusta Special Parts kiegészítőit:

– A jármű dőlését érzékelő szenzor képes olvasni minden, a motor dőlését érintő adatot. Ez a kipörgésgátlóval és a motorvezérlő algoritmusokkal együtt hatékonyan érzékeli a kerék csúszását minden dőlésszögben, majd ezután finom hangolja a fojtószelep nyitását, az előgyújtást és üzemanyag elosztást, hogy biztosítsa a megfelelő biztonságot és gyorsítást minden dinamikai körülmény között.
– Launch control, egy indulást vezérlő eszköz, mely lehetővé teszi az optimális teljesítményt induláskor és az elérhető maximális gyorsítást kínálja
– Egykerekezés-gátló, mely elérhetővé teszi a jármű gyorsításának optimalizálását
– MV Agusta EAS (Elektronikusan segített váltás), mely lehetővé teszi a hihetetlenül rövid váltásokat anélkül, hogy egyszer is zárni kellene a fojtószelepet, vagy használná a kuplungot.

Futómű

Mint mindig, akik valaha is motoroztak egy MV Agusta-n, megszokhatták, hogy a futómű a lehető legjobb összetevőkből áll és a maximum teljesítményt nyújtja. Az új F3 675 ABS követi ezt a hagyományt egy olyan minőségi szinttel, mely meghaladja a piacon található legtöbb 1000 köbcentis szupermotorét. Mint az összes korábbi MV, a fejlett váz magába foglalja az acélcsövek és alumínium oldallemezek keverékét, mely egy olyan motort fog közre, amely a kompaktság szupersport kerékpárok között még soha sem látott szintjét kínálja. A kompakt motor méretei meghagyták a maximum szabadságot a piacon fellelhető legfejlettebb futómű megalkotásához, mely egy kivételesen hosszú egyoldalas lengőkarral rendelkezik, s mely garantálja a tapadást és a visszajelzést a motoros számára. Mindez egy 1380 mm-es tengelytávban és 173 kg-os súlyban került összeállításra, mely új rekordot állított be a Szupersport kategóriában. Az alkatrészek, mint mindig, most is a legjobb minőségűek. A Marzocchi 43 mm-es első villa teljesen állítható, mint ahogy a külön tartályos hátsó Sachs lengéscsillapítói is. Az első fékrendszer magába foglal egy Nissin sugárirányú főfékhengert, Brembo sugárirányú féknyergeket és 320 mm-es tárcsákat, melyek ultra könnyű alumínium kerekekhez csatlakoznak. Ezek teszik lehetővé az F3 675 ABS számára az olyan kezelhetőséget, mely korábban nem volt megtapasztalható a Szupersport motorkerékpárokon!

MVA Motoros Club