Hogyan válasszunk bukósisakot? Ha a választásra kerül a sor, akkor általában a biztonság az első.

Vásárláskor számos tényezőt figyelembe kell venni, hiszen a sisak egy az öt kötelező motoros biztonsági felszerelés közül.

Ez az útmutató segít kiválasztani a megfelelő darabot biztonság, méret, ár, stílus és extra funkciók alapján.

Motoros sisak stílusok

A motoros sisakok sokféle stílusúak és funkciójúak lehetnek, ezért fontos megtalálni azt, amely a te igényeidnek a legmegfelelőbb. A bukósisakok közé tartozik a nyitott, a zárt, a moduláris és az integrált sisak.

Zárt bukósisak

A maximális biztonság érdekében a legjobb a zárt bukósisak, amely a teljes arcunkat takarja. Tanulmányok azt mutatják, hogy a motoros balesetek egyik leggyakoribb ütési területe az áll (19,4 %). Ezek a sisakok nagyobb védelmet nyújtanak az állnak, mint más típusú sisakok, vagyis ez a legbiztonságosabb megoldás általános használatra.

Félsisak

A félsisakot a legjobb elkerülni, ha a biztonság az elsődleges számunkra. Ezek a típusok Európában nem is használhatók, csak Amerikában és Ausztráliában.

Ez azért van, mert ezek a sisakok csak az arc felét védik és az állat nem. Ugyanakkor nagyobb szellőzést biztosítanak, de a biztonsági kockázatok szempontjából általában nem éri meg.

Nyitott bukósisakok

A nyitott sisakot nagyobb védelmet nyújtanak a fülnek és a fej oldalának, mint a félsisakok, azonban ezek sem rendelkeznek megfelelő állvédelemmel. Ezek is nagyobb szellőzést biztosítanak.

Moduláris bukósisak

Sok versenyző szereti a moduláris sisakot, mert az állnál felnyitható, így lehet beszélni és fényképezkedni, tankolni anélkül, hogy le kellene venni az egészet. Ezek a sisakok első pillantásra hasonlítanak a zárt sisakokhoz, gyakran alacsonyabb biztonsági besorolásúak, ezért nem alkalmasak profi versenyzők számára.

Kettős sportsisakok

Végül a kettős sportsisakok alkalmasak mind közúti, mind terepi motorozáshoz. Arcvédővel rendelkeznek, mint a többi közúti sisak, de elegendő helyet hagynak a szemüvegnek is, amely a terepi motorozáshoz szinte elengedhetetlen a por miatt.

További gyakori sisaktípusok a túra sisakok, amelyeket hosszú távú motorozáshoz terveztek, és a verseny sisakok, amit ahogy a neve is sugallja, a versenypályára tervezték.

Az igényeidnek leginkább megfelelő sisak stílusa attól függ, hogy hol és mire használod leginkább. Amennyiben a motorodat arra használod, hogy ingázol a munkahelyedre és haza, akkor a legjobb ha a kényelmet és a biztonságot helyezed előtérbe, amikor sisakot választasz.

Ha csoportban utazol, akkor fontos lehet az is, hogy kommunikálni tudj a többiekkel. Ha versenyzel, akkor pedig elengedhetetlenek a speciális biztonságú sisakok, amelyek még extra funkciókat is tartalmaznak.

Motoros sisak méretek

Most, hogy beazonosítottuk a megfelelő sisak stílusát, itt az ideje, hogy megtaláljuk a megfelelő méretet is.

Először is meg kell mérni a fej kerületét. Ehhez fogj egy mérőszalagot és mérd körbe a fejed körülbelül 2 cm-rel a szemöldök felett. Miután megvan a méret, össze tudod hasonlítani a méret táblázattal, melyet minden nagy motorkerékpáros gyártó biztosít. Így nagyjából eldöntheted, hogy milyen méretű sisakra van szükséged.

Ennek ellenére továbbra is figyelembe kell venni a fej alakját. A fejformákat általában három kategóriába lehet sorolni:

  • hosszú ovális
  • köztes ovális
  • kerek ovális

Ha szeretnéd tudni, hogy a tiéd melyik kategóriába tartozik akkor kérj meg egy barátodat, hogy készítsen egy képet a fejedről felülről. A fej kerülete és alakja döntő fontosságú a bukósisak kiválasztásakor.

A motoros bukósisak felpróbálása

A sisakok kipróbálásakor fontos figyelembe venni a méretet, a kényelmet és az illeszkedést. Íme néhány dolog, amire figyelni kell, amikor sisakot próbálsz:

  • A sisak nem csúszhat a fejedre, mint egy kalap, ha mégis, akkor szinte biztos, hogy túl nagy. Inkább némi erővel húzzuk a fülünkre.
  • Úgy tudjuk megnézni, hogy nem túl nagy, hogy esetleg megkérünk valakit, hogy mozgassa meg a fejünkön egyik oldalról a másikra, míg mi próbáljuk egyenesen tartani. A megfelelő sisaknak kicsit húznia kell a homlokunkat és az arcunkat, míg a rossz méretű könnyen elcsúszik oldalra.
  • Ismételd meg ezt, de most felfelé és lefelé mozgasd a sisakot. A megfelelő darab nem csúszhat el a szem mellett.
  • Annak ellenőrzésének érdekében, hogy az állpárnák megfelelően illeszkednek, próbáld meg négy ujjad a sisakba csúsztatni az arc közelében. Ha mind a négy ujjad befér, akkor valószínűleg túl nagy.
  • Végezd el ugyanezt a négyujjas tesztet a homlok területén. Ha itt is be tudod csúsztatni mind a négyet, akkor valószínűleg túl nagy.
  • Végül rögzítsd az állszíjat, döntsd előre a fejed és kérj meg valakit, hogy próbálja meg felfelé emelni a sisakot. Ha ebben a helyzetben a sisak lejön a fejről, akkor biztosan túl nagy.

Árak

Magától értetődik, hogy a motoros sisakok ára eltérő. Ne ess abba a csapdába, hogy azt gondolod, hogy a drágább sisakok természetüknél fogva biztonságosabbak, mint az olcsóbb modellek. Igaz, hogy a drágábbak általában magas biztonsági besorolással rendelkeznek, de lehet olyan olcsóbb modelleket is találni, amelyek kiváló biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Gyakran, ha drágább sisakot veszel, akkor a divatért, az esztétikáért és további extra funkciókért fizetsz, nem pedig a nagyobb biztonságért. Más szóval, nem kell feltétlenül feltörni egy bankot azért, hogy biztonságos bukósisakot találj, feltéve, hogy megfelel a korábban említett biztonsági előírásoknak és megfelelően illeszkedik a fejedhez.

Extra funkciók

Míg az alap sisakot is megállják a helyüket, azért érdemes számos extra funkciót is figyelembe venni, amikor sisakot vásárolunk. Ezek a következők lehetnek:

  • Szellőzőnyílások: Ezek különösen hasznosak, ha forró időben szeretnénk motorozni, hiszen a fejlett szellőzőrendszerek lehetővé teszik, hogy fejünk hűvös maradjon, ugyanakkor megakadályozzák az arcvédő párásodását is a lélegzet páralecsapódása miatt.
  • Arcvédő: Bár a legtöbb sisaknak már lesz arcvédője, azért soha nem rossz ötlet, ha van biztonsági mentés. Különösen hasznos lehet egy színezett arcvédő használata napsütéses napokon.
  • Karcállóság: Ez meglehetősen magától értetődő, de versenyzők számára kifejezetten hasznos lehet. Nincs rosszabb, mint egy karcolás, ami vezetés közben nagyon zavarhat. Egyszóval a karcálló bevonat a sisakokon nagyon jó tulajdonság.
  • Levehető/állítható bélés: Egy hosszú út után a sisak belseje nagyon izzadt lehet. A lehető legjobb bélés kivehető és mosható, hogy a következő útra már nagyon jó illata legyen.
  • Csatrögzítő: Egyszerű szolgáltatás, de nagyon hasznos lehet. A sisak hátulján lévő rögzíthető csat megakadályozza, hogy a szemüveg menet közben leessen.
  • Vízállóság: Bár a legtöbb sisak vízálló, érdemes erről meggyőződni a vásárlás során. Nem kellemes, ha az út során elkezd esni az eső és a víz beszivárog a sisak alá.

Mikor kell bukósisakot cserélni?

Miután ennyi erőfeszítésbe került kiválasztani a megfelelő sisakot és pénzt is áldoztunk rá, valószínűleg nem fogjuk egyhamar lecserélni. Viszont fontos megérteni, hogy mikor van mégis szükség arra, hogy lecseréljük szeretett darabunkat.

Ha leejted a földre, akkor azonnal le kell cserélni. Nem szabad gurulni hagyni a hátsó ülésen sem, hiszen ez is károsíthatja a sisakot. Szintén ne hagyjuk a motor tükrén sem, mert ez koptatja a sisakot és piszkos is lehet.

A motorkerékpáros sisakok átlagos élettartama körülbelül öt év. Ha gondosan ápolod és vigyázol rá, akkor sokáig tudod használni.

Megosztás
MVA Motoros Club