Hazánkban is rengeteg szép motoros útvonal található. A nyár elmúltával beköszönt az ősz, ami az egyik legkedveltebb évszak a motoros túrákra. Ilyenkor már nincs az a nagy meleg, elkezdenek hullani a falevelek és az erdők csodálatos színekben pompáznak. Összeszedtünk pár csodás úticélt, ahol akár novemberig is élvezheted a motorozás és a természet adta szépségeket.

  1. Mátra

A Mátra nem csak a túrázók kedvelt úticélja, hanem a motorosoké is, hiszen a 24-es út korlátokkal van szegélyezve, ezért abszolút motorosbarát. Gyöngyösről Eger felé tart a szerpentin, amely hazánk egyik legkedveltebb útszakasza. Ősszel gyönyörű színekben pompázik, ahogy kanyargunk rajta. Ez a szakasz csupán 60 km, de hatalmas élmény. Ezen a környéken rengeteg kilátó, vár, vízesés és forrás található. Érdemes ellátogatni Sirokra, ahol a falu mögött egy 300 méteres domb tetején egy vár áll, vagy a Galya-tetőre, ahol a felújított kilátóból csodaszép panoráma tárul elénk.

  1. Bükk

Ha már Gyöngyösről Egerig eljutottál, akkor érdemes tovább motorozni, mert a 2505-ös úton eljuthatsz egészen Lillafüredre. Ez a szakasz 36 km, de rengeteg gyönyörű pihenőhelyen állhatsz meg. Ősszel a Bükk is gyönyörű színekben tündököl és a rengeteg kanyar is nagyon élvezetes. Lillafüreden érdemes utazni egyet az erdei vasúttal, mert nagyon szép helyeken halad át, mint például egy görbe hídon és alagutakon. Szintén itt található egy 20 m magas vízesés is, ami csodálatos látványt nyújt. Ha valaki szeret barlangászni is, akkor ne hagyja ki a Szent István-barlangot sem, ami a környék legnagyobb cseppkőbarlangja.

  1. Börzsöny

 

Esztergom a Dunakanyar legfelsőbb városa és itt található Európa egyik legnagyobb bazilikája. Visegrádot sem kell nagyon bemutatni, hiszen mindenki ismeri a hegy tetején álló várat és a mellette lévő bobot. Esztergom és Visegrád is nagyon szép ebben az időszakban, de ha valakinek kicsit több ideje van, akkor érdemes felfedezni az 564-es út kanyarjait. Ez az út Letkésre és Deméndre vezet a határ északi oldalán, ahol rengeteg szép templomba látogathatunk el.

  1. Bakony

Zirc és Csesznek között fut a 82-es út, ahol ebben a szezonban rengeteg motoros megfordul. A cseszneki vár pont ezen főút mellett helyezkedik el, amit mindenképpen érdemes megnézni. A faluban rengeteg vendégház és üdülő is található, illetve a Remete-lyuk és Zsivány-barlang is szép látnivaló. Innen alig fél órára van a Majki-tó, amit szintén útba kell ejteni, ha valaki erre jár.

  1. Pilis

A fővárosból indulva akár két óra alatt is bejárható ez a 90-100 km-es kör. Az 1111-es úton haladva eljuthatunk Esztergomba. Rengeteg kanyarban és élményben lesz részed. Akár egy délutánra is kellemes kikapcsolódás lehet, azonban az út minősége nem a legjobb, de ha valaki ettől eltekint, akkor élvezheti ezt a szakaszt. Útba ejthetjük Pomázt, Pilisszentkeresztet és csodálhatjuk a Visegrádi-hegység magaslatait. A Pilis egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Dera-szurdok, és nem is kell mondani, hogy ősszel csodaszép.

  1. Mecsek

Szintén akár egy délutáni program lehet itt egy kört tenni szeretett motorunkkal, hiszen 1-2 óra alatt be lehet járni. Pécsről a 66-os úton vagy a 6602-es úton lehet eljutni Abaligetre, majd visszafele a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet bejárva a 6604-e úton érdemes menni. Ez a kör csupán 50-60 km, de rengeteg szép látnivaló van errefelé. Abaligeten a tanösvény, a Denevérmúzeum és az Abaligeti-barlang fogadja a látogatókat. A tájvédelmi körzet területén pedig sok védett fajjal találkozhatunk, számos emlőssel, mint például denevérekkel.

  1. Cserhát

A 22-es utat felújították, így most már akár sportmotorral is ellátogathatunk arrafelé, hiszen az út minősége kiváló. A 2122-es út mellett fekszik Hollókő, ami megér akár egy teljes napot is, hiszen szerepel az UNESCO világörökség listáján. Varázslatos hangulatát az Ófalu védett rész, a múzeumok, a templom és a vár adja. Innen akár egy óra alatt eljuthatunk a Bánki-tóhoz is, ami nem csak a szépsége miatt csalogató. Egy wellness szálloda is van a partján, illetve egy kalandpark. Ha valaki több napos motoros túrát szervez, akkor jó lehet itt megpihenni, aztán másnap folytathatjuk az utunkat akár a már említett Mátra kanyarjai felé.

  1. Gerecse

Ősszel is gyönyörűek a Bajna közelében fekvő kanyargós utak, amit nem mellesleg szintén felújítottak. A 1119-es út mellett, Nagysápon, egy direkt a motorosoknak kialakított pihenő van. Gerecsén, a hegységben 322 barlang található, melyekből több fokozottan védett. Érdemes még ellátogatni a Turuli-parkerdőbe, hiszen ősszel ez is csodálatos színekben pompázik. Szintén jó úti cél lehet a Tatai Fényes Tanösvény, amit pár óra alatt be lehet járni.

  1. Balaton-felvidék

Ősszel már nincs az a nagy zsúfoltság a Balaton környékén. A nyaralók már elvonultak, picit talán kihaltnak is tűnik, de ilyenkor érezzük igazán a varázsát, hogy nincs az a nagy tömeg. Veszprémtől Tapolcáig érdemes a 77-es úton végigmenni, mert rengeteg kanyar és látnivaló vár bennünket. A Balaton északi részén Badacsony terül el, ahol rengeteg jó étteremben pihenhetünk meg. Közel van ide Hegyestű is, amit érdemes megnézni. Ide is egy gyönyörű erdei út vezet fel, a végén a parkolóból pedig csupán 5 perc séta alatt eljuthatunk ehhez a kilátóhoz. Balatonfüreden is jó lehet megállni és tenni egy sétát a Balaton partján.

  1. Őrség

Talán ez hazánk egyik legszebb tájegysége, különösen ősszel. Ha a fővárosból indulsz, akkor érdemes ezt a túrát két vagy több naposra szervezni, mert kicsit messze van. A 7451-es úton haladva meg lehet látogatni az Őrségi Nemzeti Parkot, ahol rengeteg arborétum van. A határtól délre szép szlovén utakat is meg lehet nézni, illetve a motorosok egyik kedvencét, az osztrák oldalon elterülő szerpentint, ami Nagysároslak és Léka között fut. Az Őrség területén rengeteg templom és múzeum is várja az arra látogatókat.

Megosztás
MVA Motoros Club